Mājoklī ierīkotās elektroinstalācijas drošība

12.04.2017

Jaunumi un preses relīzes

  • 15.04.2024
    Brauc ar velo droši!
    More
  • 12.04.2024
    Pavasaris un auto – kā parūpēties par savu spēkratu?
    More
  • 26.03.2024
    Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt?
    More

2017.gada februārī Gjensidige Latvija sadarbībā ar OMD Latvia, veica pētījumu[1], kura rezultāti liecina, ka viena no aktuālākajām mājokļa drošības problēmām ir saistīta ar elektroinstalācijām un sadzīves elektrotehniku. Lai no tām izvairītos, visbiežāk (62%) gadījumu cilvēki paļaujas paši uz sevi, taču tikai trešdaļai aptaujāto mājās ir droša, mūsdienu prasībām atbilstoša elektroinstalācija, liecina pētījuma dati.

Lai arī vairums aptaujāto (74%) uzskata, ka viņu mājoklis ir drošs, pētījuma “Mājokļa drošības uztvere Latvijas iedzīvotāju vidū” dati ļauj secināt, ka iedzīvotāji nepilnīgi novērtē iespējamos riskus mājoklī un ne vienmēr ir darījuši pietiekoši, lai tos laikus novērstu.

“2016. gadā kopumā tika saņemti 27 pieteikumi, kas saistīti ar bojājumiem elektroinstalācijās un to izraisītiem ugunsgrēkiem. Aptuveni puse no elektroinstalāciju bojājumu gadījumu rezultējušies ugunsgrēkā. Tas nozīmē, ka ar elektrību saistītie mājokļa riski var ne tikai sabojāt elektrotehniku, bet būt dzīvībai bīstami, kā arī skart mājokļa iedzīvotāja kaimiņus. Šo bojājumu seku kompensēšanai gada laikā kopumā ticis izmaksāts 193 000 EUR. Apdrošināšana kalpo kā glābiņš, ja ir radušies zaudējumi, taču tā nepasargā no nelaimes un ikvienam to ir būtiski apzināties.” informē Gjensidige Latvija atlīdzību nodaļas vadītājs Aleksejs Kozirs.

35% aptaujāto, kā vienu no galvenajiem mājokļa drošības riskiem uzskata tieši novecojušas elektroinstalācijas, kas var radīt īssavienojuma risku. Visbiežāk kā risku to ir saskatījuši iedzīvotāji ar vidēji zemiem (līdz 500 EUR/mēnesī) ienākumiem (49%) un pirmskara laika nama iedzīvotāji (47%).

Lai izvairītos no novecojušu elektroinstalāciju radītajām sekām, tikai trešdaļai aptaujāto mājās ir ierīkota droša, mūsdienu prasībām atbilstošas elektroinstalācija. Pētījuma dati ļau secināt, ka daļa cilvēku neapzinās sekas, kādas var mājoklim un tā iedzīvotājiem radīt novecojušas, nedrošas elektroinstalācijas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš:Pat vismazākais īssavienojums var netikai radīt elektrotehnikas bojājumus, bet arī izraisīt ugunsgrēku. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rīcībā esošie dati liecina, ka apmēram 30% gadījumu ugunsgrēka iespējamais izcelšanās iemesls ir bijis īssavienojums vai bojājumi elektroinstalācijā. Turklāt  iedzīvotāji neievēro Ugunsdrošības noteikumu prasības, un neveic elektroinstalāciju pārbaudi vismaz reizi 10 gados. Aicinām ikvienu iedzīvotāju neatlikt rūpes par mājokļa drošību un laicīgi novērst ugunsgrēku izcelšanos īssavienojumu dēļ, kā arī ierīkot autonomo dūmu detektoru, kas palīdzēs izglābties ugunsgrēka gadījumā!”

Novecojusi elektroinstalācija var radīt draudus bez cilvēka klātbūtnes, taču tikpat aktuāls mājokļa drošības risks ir pašu iedzīvotāju nepareizi ekspluatētas elektroierīces. Par mājokļa drošības risku to uzskata 22% aptaujāto, bet pašu aizmāršību elektrotehnikas lietošanā kā risku uzskata vien 18% iedzīvotāju.

Šo risku mazināšanai, vairums iedzīvotāju paļaujas tikai uz sevi. 62% aptaujāto atzīst, ka ikdienā cenšas būt uzmanīgi un, dodoties prom no mājām, vienmēr pārliecinās vai ir izslēgtas elektroierīces.

Ņemot vērā “Mājokļa drošības uztvere Latvijas iedzīvotāju vidū” pētījuma rezultātus un Gjensidige Latvija  pieejamos datus par mājokļa drošības situāciju, Gjensidige Latvija sadarbībā ar Latvijas glābšanas dienestiem un drošības nozares pārstāvjiem uzsāka iniciatīvu “Mājokļa Drošības Mēnesis”, kas ik gadu norisināsies martā. Tās mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju informētību un izpratni par mājokļa drošības jautājumiem, tādējādi mazinot negadījumu skaitu valstī, kas saistīti ar mājokļa drošību.



[1] Pētījums “Mājokļa Drošības uztvere Latvijas iedzīvotāju vidū” 2017.gada februārī tika veikts sadarbībā ar OMD Latvia un tajā piedalījās 701 respondents.