Ieteikumi, kā pasargāt savu mājokli no ugunsnelaimēm

22.03.2017

Jaunumi un preses relīzes

  • 15.04.2024
    Brauc ar velo droši!
    More
  • 12.04.2024
    Pavasaris un auto – kā parūpēties par savu spēkratu?
    More
  • 26.03.2024
    Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt?
    More

Ikvienam ir svarīgi apzināties iespējamos apdraudējuma riskus dažādās ugunsnelaimēs, un tāpēc savlaicīgi jāparūpējas par savu mājokli – sākot ar skursteņa tīrīšanu un apkures iekārtu pārbaudi, beidzot ar dūmu detektora uzstādīšanu un ugunsdzēšamā aparāta iegādi. Tāpēc ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un Latvijas Skursteņslaucītāju amatu brālību ir sagatavojusi ieteikumus, kā pasargāt savu mājokli.

ADB “Gjensidige” Latvijas filiāles un “OMD Latvia” veiktā pētījuma dati liecina, ka 42% aptaujāto tieši ugunsnelaimes uzskata par galveno risku savā mājoklī, taču darbības, kuras palīdzētu novērst iespējamo nelaimi, veic nepilnīgi. 12% ir saskārušies ar sadūmojumu mājoklī savas vai kaimiņu vainas dēļ.  Ugunsdrošības gadījumā vairums iedzīvotāju paļaujas uz savu uzmanību, katram ceturtajam (24%) mājoklī ir ierīkots dūmu detektors, savukārt tikai 8% aptaujāto ir ugunsdzēšamais aparāts, bet 1% cilvēku cenšas turēt pieejamas evakuācijas izejas.

Dūmu detektora uzstādīšana mājoklī

Ugunsgrēks izplatās ļoti strauji. Dažās minūtēs visa telpa var jau būt liesmās. Ugunsgrēks rada tik daudz dūmu, ka telpa strauji kļūst pilnīgi tumša. Dūmi ir sajaukti ar tvana gāzi un ir ļoti indīgi, tādēļ vairums ugunsgrēka upuru iet bojā nevis sadegot, bet nosmokot dūmos. Miegā cilvēks nejūt nekādas smaržas, taču dūmu detektora spalgo signālu gan sadzirdēs pats vai arī tuvākie kaimiņi, tādējādi pasargājot no ugunsnelaimes un ļaujot, iespējams, pašam laicīgi nodzēst ugunsgrēku vai savlaicīgi izsaukt ugunsdzēsējus, tādējādi izglābjot savu un tuvinieku dzīvības.

Skursteņu tīrīšana

Apkures sezonā viens no izplatītākajiem ugunsnelaimes cēloņiem ir sodrēju degšana skurstenī. Sākoties apkures sezonai, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta skursteņu tīrīšanai, taču vislabāk būtu, ja to darītu nevis pirms apkures sezonas sākuma, bet gan pēc tās beigām, jo tādējādi ir pietiekoši daudz laika, lai saplānotu savu un skursteņslaucītāju laiku un darbu, lai bez steigas kvalitatīvi iztīrītu skursteni. Bieži vien iedzīvotāji rūpējas par to, lai mājā neiekļūst zagļi, tāpēc aprīko to ar metāla durvīm, uzstāda signalizācijas, taču nepieciešams padomāt par ugunsdrošību – laicīgi parūpēties par to, lai skurstenis būtu tīrs no sodrējiem. Būtiski ir apzināties, ka skursteņa apkope, darot to nepareizi un pavirši var būt ļoti bīstams process, tādēļ pirms pašam ķerties pie darba, ir svarīgi konsultēties ar speciālistu un izmantot drošu aprīkojumu. Visdrošāk, protams, to ir uzticēt speciālistam – sertificētam skursteņslauķim.

Pareiza apkures sistēmas kopšana

Ja mājoklī ir ieviesta apkures sistēma, svarīgi ir rūpēties par apkures sistēmas funkcionalitāti un kvalitatīvu darbību gan apkures sezonas laikā, gan pirms un pēc. Nepieciešams sekot līdzi spiedienam apkures ierīcē un sistēmā. Tāpat arī jāpadomā par izdedžu glabāšanu, jo tos drīkst bērt vienīgi metāla traukā, jo, pat ja šķietami tie ir nodzisuši, pastāv iespēja, ka tie joprojām gruzdēs un nepiemērotā traukā uzglabāti var izraisīt aizdegšanos.

Ugunsdzēšamais aparāts un tā pareiza lietošana

Ugunsdrošības noteikumi nosaka, ka katrā privātmājā ir jābūt atbilstošam ugunsdzēšamajam aparātam, lai neliela ugunsgrēka gadījumā pasargātu sevi un savus tuviniekus no iespējamas nelaimes. Ugunsdzēšamie aparāti ir dažādi, tādēļ svarīgi konsultēties par jūsu mājoklī piemērotāko. Arī likumdošana nosaka ugunsdzēšamā aparāta parametrus, kurus ir jāņem vērā iegādājoties jaunu iekārtu. Svarīgi atcerēties, ka ne ar katru aparātu visus ugunsgrēka veidus un lielumus būs iespējams nodzēst. Arī tiem, kuriem jau ir ugunsdzēšamais aparāts mājoklī, jāpārliecinās vai tas vēl ir derīgs izmantošanai, jo tam ir jāveic regulāras pārbaudes un apkopes. Nepietiek vien ar to, ka aparāts ir iegādāts – svarīgi ir prast ar to rīkoties.

ADB “Gjensidige” un drošības nozares pārstāvji atgādina – par mājokļa drošību ir jādomā un jārūpējas katru dienu. Potenciālo risku apzināšana un pēc iespējas pilnīgāka preventīvu darbību veikšana var novērst iespējamu nelaimi mājoklī, pasargāt tās iedzīvotāju veselību un pat izglābt dzīvību.

Kā ziņots iepriekš, šogad ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle sadarbībā ar Latvijas glābšanas dienestiem un drošības nozares pārstāvjiem aizsāka jaunu iniciatīvu – “Mājokļa Drošības Mēnesis”, kura mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju informētību un izpratni par mājokļa drošības jautājumiem, tādējādi mazinot negadījumu skaitu valstī, kas saistīti ar mājokļa drošību. Turpmāk “Mājokļa Drošības Mēnesis” ik gadu norisināsies martā.