Ceļojumu laikā piektdaļa sasirgušo ir bērni

25.07.2017

Jaunumi un preses relīzes

  • 26.03.2024
    Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt?
    More
  • 12.03.2024
    Pavasara kaitējumi – kā sagatavoties plūdiem jau laikus
    More
  • 11.03.2024
    Apdrošinātājs skaidro: kā izvairīties no traumām, atrodoties uz kalna
    More

Vasarā divkāršojas gadījumu skaits, kad ceļojumu laikā ģimenes piedzīvo sarežģījumus, bērnu veselības un nelaimes gadījumu dēļ. Gjensidige Latvija vērš uzmanību, ka piekto daļu visu ceļojumu atlīdzību veido tieši saslimšanas un nelaimes gadījumi ar bērniem, tādēļ aicina jau laikus padomāt par iespējamiem riskiem un rīcību problēmsituācijās attiecīgā valstī.

“Statistika liecina, ka visbiežāk ceļojumos saslimst bērni no diviem līdz četriem gadiem. Paši mazākie ceļotāji nav tik izturīgi pret slimībām un daudz spēcīgāk reaģē uz atšķirīgiem klimatiskiem apstākļiem. Vidējais atlīdzināmais kaitējums par divgadnieku slimībām pagājušā gada vasaras periodā pārsniedza vidējo ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību vairāk nekā divas reizes . Otra bērnu vecuma grupa, kas visvairāk cieš ceļojumos, ir pirmsskolas vecuma bērni (5-6 gadi). Viņi ir īpaši aktīvi un vēlas būt patstāvīgi, tāpēc visbiežāk raksturīgas traumas un savainojumi,” stāsta Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu grupas vadītāja Ludmila Ščegoļeva.

Pēc Gjensidige Latvija datiem, gandrīz puse visu bērnu saslimšanas gadījumu ārzemju atvaļinājumos tiek fiksēta Turcijā, trešdaļa – Spānijā. nedaudz mazāk Ēģiptē, Grieķijā un Bulgārijā.

“Trešdaļu bērnu saslimšanas gadījumus ārzemēs veido gastroenterīti – diagnoze ar caurejas, vemšanas un drudža pazīmēm. Piektā daļa pagājušajā vasarā fiksēto slimību ceļojumu laikā ir tonsilīti, bronhīti un elpošanas ceļu infekcijas. Bērni ārzemēs bieži saslimst ar dermatītiem vai akūtām alerģiskām reakcijām,” informē Ludmila Ščegoļeva.

Pēc Personu apdrošināšanas produktu grupas vadītājas teiktā, nelaimes gadījumi ārzemēs notiek tikpat bieži kā bērnu slimības. “Lielākoties tās ir traumas pie baseina, jūras ežu dzeloņu ieduršanās, kukaiņu kodumi un dažādi kaulu lūzumi. Tikpat bieži aizbraucot uz siltajām zemēm, bērni piedzīvo karstuma dūrienus vai pārkarst saulē. Spēlējoties vai nokrītot, tiek fiksēti ekstremitāšu sasitumi, izmežģījumi un mīksto audu savainojumi,” min L. Ščegoļeva.

Gjensidige Latvija atgādina, ka vecākiem jābūt gataviem dažādiem negaidītiem atgadījumiem eksotiskās valstīs. “Esam novērojuši, ka Taizemē tiek fiksēti pērtiķu kodumi, Sarkanajā jūrā bieži gadās medūzu izraisīti apdegumi. Bērniem vienmēr ir interesanti iepazīt līdz tam neredzētus dzīvus objektus, taču tādi piedzīvojumi reizēm beidzas ar brūces šūšanu, zālēm pret trakumsērgu vai ādas apdegumiem un atkārtotām vizītēm pie ārsta,” brīdina Personu apdrošināšanas produktu grupas vadītāja.

Īpaša diagnoze ceļojumu laikā ir vējbakas. “Lidsabiedrības var neuzņemt lidmašīnās ar šo slimību saslimušos, tādējādi tiek zaudēts lidojums, rodas papildu izdevumi par apmešanos, un aktualizējas jautājums par biļešu maiņu. Ceļojuma apdrošināšana šādos gadījumos ir ļoti būtiska, jo, atbilstoši polisei, sedz izdevumus,” skaidro L. Ščegoļeva.

Ir gadījumi, kad pieaugušais ārzemju atvaļinājumā stipri savainojas vai nonāk slimnīcā kopā ar mazgadīgo bērnu. “Tādos gadījumos no Latvijas steidzīgi jāierodas citam ģimenes loceklim, kurš parūpētos par bērnu, kas palicis bez pieaugušo uzraudzības,” vēsta apdrošinātājs.

Gjensidige Latvija dati uzrāda, ka pagājušā gada vasaras periodā vidējais atlīdzinātais kaitējums par bērnu nelaimes gadījumiem un slimībām veidoja 318 eiro, t.i., gandrīz par 10 procentiem vairāk nekā vidējā pieaugušā kaitējumam, kas radies ceļojumā.