Kā parūpēties par savu un tuvinieku drošību Lieldienās?

13.04.2022

• 15.04.2024
    Brauc ar velo droši!
  • 12.04.2024
    Pavasaris un auto – kā parūpēties par savu spēkratu?

Lieldienas ir tradīciju un izklaižu pārpildīts laiks, kad kopā sapulcējas visa ģimene – krāsot un ripināt olas, pavadīt laiku dabā un augstu šūpoties. Tomēr, kur aktivitātes svaigā gaisā, tur nereti arī traumas un citi atgadījumi. Lai Lieldienas neizbojātu nevēlami nelaimes negadījumi, ’’Gjensidige Latvija’’ dalās ar padomiem, kā droši pavadīt svētkus.

“Lieldienas ir burvīgi ģimenes svētki, kad nereti neuzmanības dēļ notiek nelaimes gadījumi. Pleca, galvas, kā arī mugurkaula traumas ir tikai dažas, kurās cilvēki iedzīvojas svētku laikā. Bieži vien šo traumu cēlonis ir gaužam vienkāršas piesardzības neievērošana šūpojoties vai baudot pavasarīgās dienas dabā. Tādēļ šajā laikā ir svarīgi ne tikai atpūsties un izbaudīt kopības sajūtu, bet arī neaizmirst par savu un bērnu drošību,” komentē Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu vadītājs Kārlis Eberhards.

Šūpojies ne tikai augstu, bet arī droši!

Balstoties uz senajām latviešu tradīcijām, Lieldienas nav iedomājamas bez kārtīgas izšūpošanās. Šūpošanās ir maģisks Lieldienu rituāls, jo senlatviešu tradīcijas apgalvo, ja Lieldienās augstu šūposies, tad vasarā mazāk kodīs odi un citi kukaiņi. Tomēr šūpoles ir paaugstināta riska objekts, kur, esot pietiekami neatbildīgam, iespējams iegūt smagas traumas.

K.Eberhards aicina pirms šūpoļu izmantošanas pārbaudīt to konstrukciju stāvokli, jo pēc ziemas tās var būt sabojājušās vai, ja tās ir koka šūpoles – satrūdējušas. Eksperti aicina izvēlēties šūpoles, kas ir atrodamas spēļu laukumos, jo tām kā piekares visbiežāk ir izmantotas, piemēram, virves, un kurām ir gumijas vai polimērmateriāla sēdeklis. Mājās izgatavotās šūpoles bieži vien ir bez šiem drošības pastiprinājumiem, kas spēcīga trieciena gadījumā var radīt bīstamas traumas.

“Šūpoļu tuvumā, svarīgi nenovērst acis no ģimenes jaunākajām atvasēm. Bērni ir enerģijas pārpilni, kas savu svētku sajūsmu izrāda nebēdnīgi skrienot un spēlējoties. Šādas situācijas ir bīstamas šūpoļu tuvumā, it īpaši tad, kad kāds uz tām šūpojās. Bērns nejauši var ieskriet šūpošanās zonā un nokļūt nelaimes gadījumā, iegūstot pavisam nopietnus savainojumus,’’ stāsta K.Eberhards.

Ugunskurs un grils – kā droši gatavot uz uguns?

Lieldienas ir lielisks laiks, lai atklātu grilēšanas sezonu. Tomēr svarīgi atcerēties par tā drošu uzstādīšanu un pārliecinieties, ka grils ir novietots pietiekamā attālumā no mājas un citiem viegli uzliesmojošiem objektiem, arī sausas zāles, lai, uzpūšot stiprākam vējam, dzirksteles neizraisītu ugunsgrēku. Tāpat iekurinot grilu, ir jāizmanto tikai tie degšķiddrumi, kuri ir paredzēti šim mērķim, nevis, piemēram, benzīns, kas, strauji uzliesmojot, var atpūtniekam radīt smagus apdegumus.

Iekurts ugunskurs vai grils var radīt bērnam īpašu vilinājumu un interesi rotaļām, kas , savukārt, var beigties ar traģiskām sekām. Piemēram, bērnam var aizdegties drēbes, mazais ķipars var iekrist ugunskurā vai apdedzināties pie ugunskura vai grila tuvumā esošiem metāla objektiem, radot vieglus vai nopietnus apdegumus. Turklāt, kur bērni, tur nevajadzētu atrasties atvērtai degmaisījuma pudelei. Pēc ugunskura iedegšanas tā jānoliek mazajiem svinētājiem nepieejamā vietā.

Atpūta pie ūdens

Ikviena siltākā vēja plūsma vilina pavadīt pēc iespējas vairāk laika pie dabas un īpaši ūdens tuvumā. Bieži vien ģimenes izvēlās pavadīt svētkus ārpus mājām un doties piedzīvojumos pie dabas krūts, klājot piknika galdu ar skaistu skatu ūdenstilpju tuvumā. Tomēr svētku svinēšana jūras, upes, ezera vai dīķa krastā arī prasa sava veida piesardzību. Proti, vecākiem pastāvīgi jāuzmana bērnu drošība ūdenstilpju tuvumā, savukārt pašiem vecākiem derētu atcerēties, ka pavasarīgās peldes aukstajā ūdenī jeb peldsezonas atklāšana bez iepriekšējas sagatavošanās arīdzan var būt bīstama. No šādām izpriecām īpaši jāizvairās tiem pieaugušajiem, kas svinot svētkus nolēmuši lietot alkoholiskos dzērienus.

Par ADB "Gjensidige":

ADB "Gjensidige" Latvijas filiāle ir Norvēģijas vadošās apdrošināšanas kompānijas meitas uzņēmums, kas šogad atzīmē 28 gadu jubileju. "Gjensidige Latvija" ir viena no TOP vadošajām apdrošināšanas kompānijām Latvijā, un tā piedāvā visus nedzīvības apdrošināšanas veidus. "Gjensidige Latvija" piedāvā saņemt konsultācijas, piedāvājumus, pieteikt atlīdzību vai iegādāties visa veida nedzīvības apdrošināšanu internetā (gjensidige.lv), kā arī 17 pārstāvniecībās un klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.