Trešdaļa iedzīvotāju nezin, cik maksā mājokļa apdrošināšana

24.04.2017

Jaunumi un preses relīzes

  • 15.04.2024
    Brauc ar velo droši!
    More
  • 12.04.2024
    Pavasaris un auto – kā parūpēties par savu spēkratu?
    More
  • 26.03.2024
    Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt?
    More

Gandrīz trešdaļa (32%) aptaujāto ne reizi nav interesējušies par mājokļa apdrošināšanas iespējām un nav informēti par tās izmaksām, liecina Gjensidige Latvija un OMD Latvia veiktā pētījuma[1] rezultāti. Pētījumā atklājās, ka vairums (56%) cilvēku, kas nav interesējušies par apdrošināšanu, nav arī domājuši par sava mājokļa drošību un iespējamiem riskiem vispār.

Pētījumā “Mājokļa drošības uztvere Latvijas iedzīvotāju vidū” atklājās, ka vismazāk par apdrošināšanu ir interesējušies iedzīvotāji, kas pašreizējo dzīvesvietu īrē, iedzīvotāji vecumā līdz 29 gadiem, kā arī iedzīvotāji, kas dzīvo mājās vecākās par 20 gadiem un lauku iedzīvotāji. Savukārt savu mājokli visbiežāk izvēlējušies apdrošināt iedzīvotāji ar īpašuma kredītsaistībām, jauno projektu īpašnieki un iedzīvotāji ar ienākumiem virs 900 EUR.

“Pērkot īpašumu un stājoties kredītsaistībās ar banku, apdrošināšana ir obligāts nosacījums. Realitātē bieži vien cilvēki uzskata to par piespiedu pienākumu, nevis pašsaprotamu rīcību. Apdrošināšana tikpat svarīga ir kā nesen iegādātam īpašumam ar kredītsaistībām, tā īpašumā jau gadu desmitiem esošai ēkai vai dzīvoklim,” uzsver Aleksejs Kozirs, Gjensidige Latvija Īpašuma atlīdzību nodaļas vadītājs.

Apzinot iedzīvotāju iespēju segt zaudējumus, ja mājoklī notiktu kāda nelaime, iezīmējās vairākas būtiskas tendences: 18% aptaujāto par zaudējumiem nesatraucas, jo ir apdrošinājuši savu mājokli, taču gandrīz tikpat (17%) pašu spēkiem nespētu segt zaudējumus, no kuriem 7% arī nebūtu iespējas naudu aizņemties. Piektdaļa aptaujāto (20%) tomēr apgalvo, ka būtu gatavi segt zaudējumus robežās no 500 līdz pat 1500 EUR.

“Lai arī tendence apdrošināt savu īpašumu palielinās, joprojām pastāv neizpratne par mājokļa apdrošināšanas nepieciešamību. Tāpat nereti pastāv arī aplams priekšstats par apdrošināšanas izmaksām – atkarībā no īpašuma, ikmēneša maksa var svārstīties 3-10 EUR robežās”, atklāj Aleksejs Kozirs, un piebilst, ka situācija esot absurda. “Ja cilvēks ir spējīgs nelaimes gadījumā segt zaudējumus līdz 300 EUR – par šo naudu viņš varēja iegādāties apdrošināšanu 50m2 lielam dzīvoklim pat uz sešiem gadiem un reizē saņemot arī sirdsmieru.“

No nelaimēm nav pasargāts neviens. Lai arī vairums aptaujāto (74%) uzskata, ka viņu mājoklis ir drošs, pētījuma “Mājokļa drošības uztvere Latvijas iedzīvotāju vidū” dati ļauj secināt, ka iedzīvotāji nepilnīgi novērtē iespējamos riskus mājoklī un ne vienmēr ir darījuši pietiekoši, lai tos laikus novērstu.

“Rūpes par mājokļa drošību būtu jāuztver kā vairāku pārdomātu darbību kopums, kas ietver sevī potenciālo risku apzināšanu, preventīvo darbību veikšanu, izpratni par rīcību krīzes situācijā un apdrošināšanu, kā glābiņu nelaimes radīto seku mazināšanai,” apgalvo Aleksejs Kozirs, Gjensidige Latvija Īpašuma atlīdzību nodaļas vadītājs.

Ņemot vērā “Mājokļa drošības uztvere Latvijas iedzīvotāju vidū” pētījuma rezultātus un Gjensidige Latvija pieejamos datus par mājokļa drošības situāciju, Gjensidige Latvija sadarbībā ar Latvijas glābšanas dienestiem un drošības nozares pārstāvjiem uzsāka iniciatīvu “Mājokļa Drošības Mēnesis”, kas ik gadu norisināsies martā. Tās mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju informētību un izpratni par mājokļa drošības jautājumiem, tādējādi mazinot negadījumu skaitu valstī, kas saistīti ar mājokļa drošību.



[1] Pētījums “Mājokļa Drošības uztvere Latvijas iedzīvotāju vidū” 2017.gada februārī tika veikts sadarbībā ar OMD Latvia un tajā piedalījās 701 respondents.